Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 21.11.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:
a.) Intrebare contribuabil: “Cum se procedeaza in cazul persoanelor care sunt plecate din tara de 2 ani si sunt stabiliti in alta tara. Mai este necesara depunerea documentelor ?”
a.) Raspuns ANAF: “Bună dimineața! Legislația prevede că persoana fizică rezidentă în România care pleacă din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligația completării formularului” Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, la care trebuie să atașeze documente justificative. Ca urmare și dvs.aveți această obligație, întrucât ați plecat din țară pentru o perioadă mai mare de 183 de zile.”
b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, Mama este angajata cu acte in strainatate si plateste taxe si impozite acolo. Vine o data pe an acasa si nu se angajeaza in tara pe prioada respectiva. Este obligata la declararea rezidentei fiscale?”
b.) Raspuns ANAF: “Pe lângă formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, contribuabilii trebuie să depună și orice alte documente ce pot sta la baza determinării rezidenţei, precum certificatul de rezidenţă fiscală emis de autoritatea fiscală străină sau un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuţii în domeniul certificării rezidenţei fiscale conform legislaţiei interne a acelui stat, în original sau în copie legalizată, însoţit de o traducere autorizată în limba română, actul de identitate, dovada existenței unei locuințe permanente în România, ș.a.
Menționăm că, organul fiscal poate solicita și alte documente pe care le consideră relevante în vederea stabilirii rezidenței fiscale, spre exemplu: dovada deținerii unor autovehicule înregistrate în România/statul străin; permis de conducere emis de autorităţile competente din România/statul străin; paşaport emis de autorităţile competente din România/statul străin; etc. Aceste documente se vor solicita, în cazul în care sunt necesare, de către organul fiscal.
Menționăm că, toate documentele justificative emise într-o limbă străină trebuie să fie însoţite de o traducere autorizată în limba română.
Documentele sunt înscrise și în cadrul instrucțiunilor de completare a chestionarelor, pe care le puteți vizualiza prin
accesarea următorului link: https://static.anaf.ro/…/formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf “
c.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! Ce pasi trebuie sa urmeze o persoana la plecarea din tara (angajare in strainatate)?”
c.) Raspuns ANAF: “Bună dimineața! În cazul în care persoana pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, are obligaţia completării şi depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.
Ca urmare a analizării datelor declarate prin formular şi a analizării documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileşte rezidenţa fiscală și va notifica contribuabilul, dacă i se păstrează sau nu rezidenţa fiscală în România.
Chestionarul poate fi accesat la următorul link: https://static.anaf.ro/…/formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf“
d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! Pentru salariatii detasati pe o perioada mai mare de 1 an, impozitele si taxele se calculeaza si platesc in Romania sau sunt considerati rezidenti fiscali in tara unde sunt detasati intrucat perioada de detasare este mai mare de 183 zile? Multumes!”
d.) Raspuns ANAF: “Pentru veniturile din salarii obținute de contribuabilii, persoane fizice rezidente române, cu domiciliul în România, pentru activitatea desfășurată într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri și care sunt plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România sau are sediul permanent în România, dreptul de impunere revine statului străin dacă persoana fizică este prezentă în acel stat pentru o perioadă care depășește perioada prevăzută în convenția de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul în care se desfășoară activitatea.
În această situație, angajatorul care este rezident în România sau are sediul permanent în România și care efectuează plata veniturilor din salarii către acești contribuabili nu are obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe venitul din salarii, întrucât dreptul de impunere revine statului străin în care persoana fizică își desfășoară activitatea.”
Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-
Sursa: ANAF